Al van KANS gehoord? Het is een verzamelnaam voor klachten aan de arm, nek en schouder die vaak gerelateerd zijn aan langdurig werken in dezelfde houding of een regelmatig herhaalde beweging tijdens hetzelfde werk. En dan hebben we het nog niet over de vele rugproblemen, oogvermoeidheid, hoofdpijn enzoverder. Deze vaak gehoorde pijnpunten bij medewerkers hebben een significante invloed op het comfort, de productiviteit en de tevredenheid. In het ergste geval leiden ze tot langdurige afwezigheid.
De verantwoordelijkheid ligt zowel bij de werkgever als bij de werknemer.
Enerzijds zitten we zo graag, en betrappen we onszelf vaak op de verkeerde zithouding. In haar boek ‘Zitten is het nieuwe roken’ legt Katja de Bruin de vinger op de wonde: waarom zitten we zo graag, wat zijn de kwalijke gevolgen van het vele zitten en wat kunnen we eraan doen? Wist je trouwens dat onze hersenen beter werken als we meer bewegen?
Anderzijds zijn werkgevers er zich soms onvoldoende van bewust dat ergonomie meer is dan een comfortabele bureaustoel. Het nieuw KB over ergonomie op het werk en de preventie van MSA (musculoskeletale aandoeningen of spierpijn en gewrichtsklachten), dat in werking trad op 25 mei 2024, maakt alvast duidelijk dat het menens is. Er moet meer ingezet worden op preventie en ergonomie op het werk. Iets wat voorheen slechts zeer gedeeltelijk geregeld was in de codex. Rechtstreekse aanleiding is het groot aantal werknemers dat (langdurig) afwezig is als gevolg van MSA.
Maar wat houdt ergonomisch comfort nu precies in?
De juiste ergonomische ondersteuning bestaat uit meerdere factoren. Of het nu over een nieuwe of bestaande kantoorruimte gaat: alles begint bij het ontwerp en de indeling. Een grondige werplekanalyse, uitgevoerd door een werkplekexpert, vormt het startpunt. Welke functies zijn er, welk type medewerkers, welke behoeftes, welke werkstijlen… ? De ergonomische principes vormen een cruciaal onderdeel van het concept.
Een volgende stap is het vertalen van het concept in de juiste ergonomische oplossingen zoals verstelbare bureaustoelen, zit-sta bureaus, dynamische meetingruimtes, zitballen, correct ingestelde computerschermen, toetsenborden en ergonomische muizen, verlichting, ontspannings- en sportmogelijkheden enzoverder. De mogelijkheden zijn talrijker dan je denkt. Hoorde je al van het inzetten van spraakherkenningssoftware? Het zorgt voor tijdswinst, minder belasting van de arm- en schoudergewrichten en een hogere productiviteit.
Hier stopt het echter niet. Wat ben je met een ergonomische werkplek als ze niet juist wordt gebruikt omdat men onvoldoende op de hoogte is van het concept en de mogelijkheden? Bewustwording en opleiding zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat de investeringen lonen.Plan info- en demosessies met een expert. Toon medewerkers bijvoorbeeld hoe ze een bureaustoel of zit-sta bureau opnieuw op hun maat kunnen instellen als de flexwerkplek door iemand anders werd gebruikt. Of stimuleer beweging via leuke pictogrammen en boodschappen. En las tot slot feedbackmomenten in om waar nodig bij te sturen.
Kortom: investeren in ergonomisch comfort en bewustwording voorkomt gezondheidsproblemen, draagt bij tot het welzijn van medewerkers, een betere productiviteit en minder ziekteverzuim. Anticiperen op mogelijke klachten is de boodschap. Een oplossing op maat vergt echter de nodige expertise. Elke medewerker is uniek, net als elke kantooromgeving. De ergonomische oplossingen moeten aansluiten op het werk en het individu. Neem hiervoor een werkplekexpert onder de arm.