De COVID-pandemie bracht het een en ander in een stroomversnelling omtrent de luchtkwaliteit op de werkplek. Waar men voorheen, ondanks de verplichtingen binnen de Welzijnswet, de luchtkwaliteit meestal pas onder de loep nam wanneer werknemers concrete klachten hadden was iedereen zich plots bewust van het belang. Het is inmiddels duidelijk dat de luchtkwaliteit een cruciale rol speelt in de gezondheid en het welzijn van medewerkers en andere gebruikers van het gebouw.
Slechte luchtkwaliteit kan leiden tot ademhalingsproblemen, vermoeidheid, allergieën, hoofdpijn, duizeligheid en irritatie van de slijmvliezen, ogen en huid. Erger nog: internationaal onderzoek bevestigt het verband tussen blootstelling aan slechte luchtkwaliteit en ziekten zoals astma, longkanker, hart- en vaatziekten, infecties/symptomen van de bovenste en onderste luchtwegen en acute vergiftigingen. Dit terwijl een goede luchtkwaliteit de concentratie en productiviteit van medewerkers bevordert, en ervoor zorgt dat ze zich beter in hun vel voelen.
Binnen het kader van de Welzijnswetgeving is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om de binnenlucht in werkruimten te controleren en ervoor te zorgen dat medewerkers in een gezonde omgeving werken. Dit houdt zowel technische als organisatorische maatregelen in die ervoor zorgen dat de CO2-concentratie lager is dan 900 ppm en de relatieve luchtvochtigheid tussen 40 en 60% ligt tijdens minimum 95% van de werktijd.
Op basis van de risicoanalyse, die zowel de kwaliteit van de aangevoerde lucht als de mogelijke verontreinigingsbronnen in kaart brengt, kunnen preventiemaatregelen in samenspraak met een specialist worden bepaald. Die zal de meest geschikte oplossingen op maat van de specifieke kantooromgeving, nieuwbouw of renovatie voorstellen. Is er mogelijkheid tot natuurlijke ventilatie? Moet er een mechanisch ventilatiesysteem geïnstalleerd worden? Of is eerder een luchtzuiveringssysteem of -bevochtingssysteem aan de orde? Hoe moeten de systemen onderhouden worden? Is het een optie om luchtzuiverende planten te integreren, die bijdragen aan wellbeing en voor een extra esthetische toets zorgen? Welke milieuvriendelijke alternatieven bestaan er voor schoonmaakproducten en kantoorbenodigdheden die schadelijke chemicaliën bevatten? Hoe kies je een goede CO2-meter? Welke systemen zijn er op de markt om de luchtkwaliteit te monitoren, kwestie van problemen op te sporen voordat ze een negatieve impact hebben op de gezondheid en de prestaties van medewerkers? Je merkt het: het omvat veel meer dan je denkt. En zoals zo vaak: voorkomen is beter dan genezen.